Revoluția AI permite medicilor să „vadă” formarea de cheaguri de sânge periculoase
Tehnologia AI ar putea fi folosită pentru a detecta cheaguri de sânge potențial mortale.
Acest lucru este potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Tokyo, care spun că au creat o modalitate neinvazivă de a observa activitatea de coagulare a sângelui pe măsură ce se produce. Noul instrument de inteligență artificială folosește un microscop puternic pentru a monitoriza trombocitele în timp real, au împărtășit cercetătorii într-un comunicat de presă al universității.
Trombocitele, care sunt celule sanguine minuscule care ajută la formarea cheagurilor pentru a opri sângerarea, joacă un „rol crucial” în bolile de inimă, în special în bolile coronariene, potrivit dr. Kazutoshi Hirose, autorul principal al studiului. Dacă numărul de trombocite este prea mare, poate crește riscul apariției cheagurilor de sânge.
Pentru a preveni formarea cheagurilor periculoase, pacienții cu boală coronariană sunt de obicei tratați cu medicamente antiplachetare.
„Cu toate acestea, este încă o provocare să evaluăm cu exactitate cât de bine funcționează aceste medicamente la fiecare individ, ceea ce face ca monitorizarea activității trombocitelor să fie un obiectiv important atât pentru medici, cât și pentru cercetători”, a spus Hirose în comunicatul de presă.