News

Fructul banal care a dat peste cap toate calculele României

Deși România produce aproximativ 500.000 de tone de mere pe an, fiind în top 5 al țărilor care produc acest fruct, producția din acest an a fost afectată de condițiile climatice extreme, în special de caniculă.

Deficitul,  acoperit cu importuri

Potrivit datelor, consumul de mere în România este de peste 600.000 de tone și pentru a acoperi deficitul, țara noastră trebuie să recurcă la importuri din Polonia și Ungaria, țări care s-au confruntat la rândul lor cu fenomene climatice nefavorabile, care le-au scăzut producția. Rezultatul vor fi importuri mai mari în sezonul rece, cu impact asupra prețului plătit de consumatori.

Potrivit INS, importurile de fructe au ajuns în 2023 la aproape un miliard de euro, în condițiile în care aceste importuri generează un mare deficit comercial în balanța cu alimente.

Canicula a afectat calitativ fructele

Producătorii spun că temperaturile extrem de ridicate au făcut ca merele să fie gata de cules mult mai devreme, în cazul unor soiuri în luna august, desi în alți ani ajungeau la maturitate în luna octombrie. Schimbările climatice au dus la o recoltă mai slabă calitativ în România, în timp ce cantitativ este apreciată ca medie.

„Anul 2024 a început ca un an foarte bun şi a continuat ca un an capricios din perspectiva secetei şi temperaturilor excesive, iar acum vedem cum se termină recoltarea. În primăvară au rămas cele mai multe flori în meri din ultimii peste zece ani. Din fericire, în zona Dâmboviţa, cel puţin pe partea unde să află livezile noastre, nu au fost afectaţi nici de îngheţ, nici de grindină.

Dar, în vară, ceea ce preconiza un an extrem de bun, pentru că merii arătau foarte bine, odată cu instalarea secetei lucrurile s-au schimbat în rău. Nu doar că merele au rămas foarte micuţe, ci au început să pice foarte multe, pentru că soiurile de mere care ajungeau la maturi­tate în octombrie au ajuns la maturitate la finalul lunii august, din cauza căldurii excesive“, a declarat Corina Oprea, cofonda­toare a asociației Crăița Merelor, potrivit ZF. Oprea deține o livadă în Voinești (Dâmbovița) unde se cultivă celebrele mere cu același nume.

Producție medie cantitativ

La rândul său, președintele Asociației Fruleg, Lucian Voinea, care vinde mere din Ițești (Bacău), afirmă că acest an a fost unul dificil pentru producția de mere, soiurile timpurii s-au copt mai devreme cu două săptămâni iar producția Fruleg a fost mai mica față de anul trecut, 60 de tone la hectar față de 80 de tone la hectar.

„Am reuşit să ajungem în august cu o producţie bunişoară, dar numai în condiţiile în care am avut irigare şi fertilizare. Am luat legătura cu ceilalţi pomicultori, cei care n-au avut irigare şi fertilizare, şi au suferit foarte mult din punctul de vedere al climei şi al cantităţii de precipitaţii. În anumite zone din România au avut precipitaţii, în anumite zone nu au avut precipitaţiile care le trebuiau. Producţia din România este medie ca şi cantitate, dar medie spre inferioară din punctul de vedere al calităţii“, a spus Lucian Florea.

Trimise la procesare

Florea a spus că recolta mai mică de fructe din acest an le aduce producătorilor un preţ mai ridicat faţă de anii anteriori. „Dacă discutăm de preţul fructelor, anul acesta pleacă de la fermier cu 2,5 lei/kg, dar în reţeaua de hipermar­keturi poate ajunge la 4-4,5 lei/kg, pentru că discutăm de sortare, ambalare, ambalaje, transport şi condiţiile în care sunt păstrate la raft“, a explicat el. Totuși, fiind vorba de o calitate mai slabă, ele vor fi procesate.

„Preţul oferit de fabricile de sucuri, de con­centrat sau de cele de gemuri şi magiun este aproape dublu faţă de anul trecut. Anul trecut a fost în jur de 0,55 lei/kg, iar anul ăsta se învârte jurul a 1 leu/kg”, a spus el.

Recolte mai mici în Europa

În general, volumele recoltelor de mere par să fie mai mici la începutul sezonului în Europa.  În Belgia, previziunile privind volumul sunt semnificativ mai scăzute în acest an. În Germania, majoritatea regiunilor producătoare se așteaptă la o recoltă mai mică decât anul trecut.

Singura excepție este regiunea Bodensee, unde ultimele estimări indică o creștere de 13% față de anul precedent. În Grecia, temperaturile ridicate au avut un impact semnificativ asupra producției de mere iar un val de căldură prelungit, cu temperaturi de peste 42°C timp de mai multe zile în iulie, a afectat mărimea fructelor.

Exportatorii polonezi se așteaptă la un sezon instabil, cu prețuri deja mai mari decât la începutul sezonului. În Polonia, se estimează că producția va scădea cu aproape 20 % față de 2023. În Italia, producția totală pentru sezonul 2024/25 este estimată la 2.162 495 tone, în scădere cu 1% față de anul trecut.

 

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button