Felul de mâncare care trebuie dat de pomană de Sfântul Dumitru
În acest final de săptămână, credincioșii marchează o sărbătoare dublă. Pe 26 octombrie, calendarul creștin ortodox îl prăznuiește pe Sfântul Dumitru, unul dintre cei mai importați sfinți. În această zi de sărbătoare, în toate bisericile se oficiază slujbe. Creștinilor le este recomandat să dea de pomană pentru sufletele celor decedați.
Pe 26 octombrie, în ziua în care se sărbătorește Sfântul Mare Mucenic Dumitru, Izvorâtorul de Mir, credincioșii nu au voie să muncească. Este cruce roșie trecută în calendar, ceea ce înseamnă că le este recomandat tuturor să meargă la biserică și să dea de pomană.
Orice aliment este bun de dat de pomană, mai ales dacă este oferit din suflet. Totuși, există câteva feluri de mâncare care nu ar trebui să lipsească. Pe primul loc este coliva, iar în unele zone, pachetele de pomană conțin grâu fiert în lapte.
Alături de colivă, credincioșii mai pot da de pomană și colaci, nuci, mere sau covrigi. Se spune că oricine dă de pomană în această zi va avea parte de sănătate și va fi răsplătit pentru că s-a gândit la sufletele celor plecați dintre noi.