News

După inundațiile din Alimpești – Gorj, Ministerul Agriculturii intervine. Fermierii au cerut reactivarea Sistemului ANTIGRINDINĂ

Ministerul Agriculturii a trimis, sâmbătă seara, o serie de precizări după ce în presă au apărut solicitările actorilor din agricultură, care au înmânat deja scrisori către reprezentanții de la putere, prin care se cere repornirea activității Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor.

De exemplu, Clubul Fermierilor Români adresează, de luni de zile, scrisori premierului și președintelui României, pentru a evidenția riscurile și a pune sistemul în funcțiune.

„Majoritatea localităților afectate de căderi de grindină nu se află în raza de acoperire a Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor”, au transmis oficialii Ministerului Agriculturii sâmbătă seara, după o zi cu fenomene meteo periculoase.

Printre acestea se numără:

  • Județul Prahova: Gherghița, Balta Doamnei, Șirna, Cocorăștii Colț – în afara zonelor protejate;
  • Județul Giurgiu: Comana, Colibași, Vărăști, Gostinari, Câmpurelu, Fălăstoaca, Grădiștea, Dobreni, Obedeni – neacoperite de sistem;
  • Județul Dâmbovița: Ulmi, Doicești, Găești, Finta, Gheboaia, Mătăsaru, Dragodana (satele Cuparu, Burduca și Stănești) – în afara protecției;
  • Județul Galați: municipiul Galați, Șendreni, Smârdan, Vânători, Tulucești – în afara ariei sistemului, cu Tulucești la 10 km de zona protejată;
  • Județul Brașov: Dumbrăvița – neacoperită;
  • Județul Gorj: Alimpești – neacoperită;
  • Județul Ialomița: Amara, Dridu – în afara zonei de protecție;
  • Județul Mureș: Craiești – situat la limita zonei de acoperire;
  • Județul Timiș: Dragomirești – la limita zonei de protecție;
  • Județul Iași: Movileni – în afara sistemului;
  • Ilfov: Popești-Leordeni – neacoperită.

„Subliniem că sistemul antigrindină nu are o acoperire națională, iar intervențiile sale se realizează doar în zonele în care sunt operaționale puncte de lansare. În prezent, lansările de rachete antigrindină sunt suspendate temporar, la cererea fermierilor, ca măsură de precauție, în lipsa unui studiu de impact complet privind influența acestora asupra regimului precipitațiilor.

Totodată, punctele de lansare existente nu au fost omologate, iar cadrul legislativ actual necesită actualizare”, au precizat oficialii.

În plus, Ministerul a subliniat că, în ceea ce privește sprijinul pentru fermieri, toți cei ale căror culturi au fost afectate de grindină sunt rugați să se adreseze Direcțiilor Agricole Județene, în vederea evaluării pagubelor și întocmirii proceselor verbale de calamități, în condițiile legii.

Publicitate

Articole asemănătoare:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button