Condimentul care NU ar trebui să-ți lipsească niciodată din casă
Condimentul care stimulează digestia. Îl ai în bucătărie și tu, dar poate nu știai cât de multe beneficii are pentru sănătate.
Curcuma sau turmericul este o plantă înrudită cu ghimbirul, fiind originară din India și Asia de Sud. Are o culoare galbenă intensă și gust picant. Se gaseste, cel mai frecvent, sub forma de pulbere, fiind un condiment foarte apreciat.
Deși, este o plantă vindecătoare, fiind foarte apreciată în țările ei de baștină, prorietățile ei vindecătoare au fost ignorate în restul lumii, până de curând, când a început să fie introdusă și în bucătăria europenilor.
Curcuma sau turmericul – Beneficii
În medicina tradițională chineză, curcuma se folosea pe post de tratament pentru icter și afecțiuni ale ficatului și ale vezicii biliare.
Fiind o plantă picantă are și rol de încălzire și era, de asemenea, folosită pentru tratarea răcelilor și a tusei.
Conform studiilor recente, curcuma este mai puternică decât hidrocortizonul, fără să aibă vreun efect secundar, scrie Rosemary Gladstar, în cartea sa „Plante medicinale”.
Curcumina, care este unul dintre componentele de bază ale turmericului, este un agent antibacterian local, eficient și cu proprietăți antioxidante mai puternice decât vitamina E.