Ce alimente de post sunt interzise în Săptămâna Mare
Săptămâna Mare, cuprinsă, în 2024, între 29 aprilie și 4 mai, este cea mai importantă perioadă a Postului Învierii Mântuitorului. Această săptămână ne amintește de chinurile prin care a trecut Iisus Hristos până să fie răstignit.
Există câteva alimente de post interzise în Săptămâna Mare. Este vorba, în special, despre alimente care sunt simboluri ale patimilor lui Iisus.
În drumul Său către Golgota, dealul pe care a fost răstignit, Iisus a fost bătut de către iudeii păgâni cu urzici. După ce a fost răstignit, Mântuitorul a cerut, la un moment dat apă, dar soldații, ca să-și bată joc de El, i-au dat oțet. Și pe rănile sângerânde de la mâini și de la picioare, pe unde pătrunseseră cuiele, soldații i-au aruncat oțet.
Acesta este motivul pentru care, în Săptămâna Mare, nu se consumă deloc urzici și oțet, acestea fiind simboluri are chinului lui Iisus Hristos.
Credincioșilor li se recomandă de către preoți ca, dacă nu s-au abținut deloc de la alimente de origine animală deloc de la începutul Postului, măcar în Săptămâna Patimilor să o facă. Lucru destul de lesne, de altfel, ținând cont de varietatea produselor care nu conțin ingrediente provenite de la animale și pe care le găsim din belșug pe rafturile supermarketurilor.