Foto arhivă
Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a anunțat că doi bărbați au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și înșelăciune în formă continuată. Cei doi ar fi coordonat o rețea care, prin intermediul a șapte firme controlate direct sau prin interpuși, a emis 64 de certificate de concedii medicale false și 28 de adeverințe de venit fictive. Aceste documente au fost utilizate pentru a obține ilegal indemnizații de la casele județene de asigurări sociale și agenții de plăți și inspecție socială din mai multe județe, inclusiv Gorj.
Din ancheta procurorilor reiese că, „în cursul lunii februarie 2023, cei doi inculpați au inițiat desfășurarea unor activități infracționale, în cadrul unui grup infracțional organizat, realizând acțiuni conjugate, coordonate, prin intermediul a 7 societăți comerciale controlate direct sau prin interpuși”.
În perioada 21 decembrie 2023 – 21 februarie 2025, indivizii au reușit să inducă în eroare „reprezentanții mai multor case județene de asigurări sociale”, determinându-i „să deconteze suma totală de 95.402 lei în conturile bancare asupra cărora cei doi inculpați aveau control”.
Cum? Prin „transmiterea a 37 de cereri de decontare… aferente unui număr de 64 de certificate de concedii medicale, deși nu au plătit indemnizațiile aferente pentru persoanele ale căror decontare au solicitat-o, acestea nefiind angajate ale societăților comerciale”.
Adeverințe false pentru indemnizații de creștere a copilului
Ca și cum nu era de ajuns, anchetatorii au descoperit că „cei doi inculpați au emis sau facilitat emiterea unui număr de 28 de adeverințe de venit cu conținut nereal”. Acestea au fost folosite de 20 de persoane (suspecți în cauză) pentru a solicita indemnizații de creștere copil la AJPIS din Vâlcea, Argeș, Gorj, Giurgiu și București. Scopul: să păcălească statul că persoanele respective au avut venituri înainte de nașterea copilului, pentru a încasa banii.
Dosarul este instrumentat de procurorii din Vâlcea împreună cu „polițiști din cadrul IPJ Vâlcea, Argeș, Alba, Olt, Gorj, Giurgiu, Direcția Generală de Poliție a Mun. București și IGPR – Direcția Operațiuni Speciale”.
Parchetul precizează că „punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal… care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.