Politică

Nemulțumirea primarului Târgu-Jiului pe anul 2022

Primarul Târgu-Jiului, Marcel Romanescu, este nemulțumit că, nici în acest an, nu au fost finalizate lucrările de modernizare a Căii Eroilor.

Marcel Romanescu spune că cea mai mare nemulțumire la final de an 2022 este că nu au fost finalizate lucrările de modernizare a Căii Eroilor. Edilul susține, însă, că prelungirea contractului, cu aceeași firmă, care nu a respectat termenele stabilite până acum, a fost o decizie bună. “Cea mai mare nemulțumire rămâne Calea Eroilor, dar, cu toate acestea, atunci când a trebuit să iau o decizie, cred că am luat decizia corectă în vederea realizării și finalizării acestui proiect. Numai în 2022, aveam în derulare 42 de proiecte de investiții. Nu mă refer la reparații, la amenajări de cartiere, nici măcar la cele 5 parcuri pe care le am reabilitat în această perioadă, însă rămâne acest proiect pe care nu l-am finalizat la termen, dar nu din cauza noastră. Noi, ca și parte contractantă, trebuia să asigurăm latura financiară. Am asigurat toate condițiile necesare, am avut întotdeauna bani în cont pentru a achita lucrările care trebuiau efectuate, însă în iunie, când am fost puși în situația de a alege între 2 modalități diferite de a trata, am ales acest parcurs. Consider că a fost o hotărâre corectă, pentru că, astăzi, proiectul de pe Calea Eroilor este finalizat în proporție de 90% și fizic și financiar. Ceea ce înseamnă că la începutul anului 2023 cetățenii municipiului Târgu-Jiu și turiștii care vor ajunge aici se vor bucura de o investiție care ne-a adus multe prejudicii. Îmi pun întrebarea ce ar fi însemnat ca, în iunie 2022, să fi luat decizia de a rezilia sau încercarea de a rezilia un contract, iar, ulterior, ne alegeam cu un proces care, poate, era mai lung decât toată execuția pe care o avem în momentul de față în derulare”, afirmă Marcel Romanescu.

Un nou termen de finalizare.

Marcel Romanescu susține că lucrările de modernizare a Căii Eroilor ar trebui finalizate, în luna mai, potrivit noilor termeni contractuali stabiliți cu constructorul. “Mai urmează o mică perioadă de prelungire. Vedem exact ce solicitare va avea constructorul pentru a finaliza aceste lucrări, dar este clar că în primăvara anului 2023 lucrarea trebuie finalizată, mai 2023 final. Nu se mai pierd bani europeni, pentru că aici e vorba de PNDL. Avem de pe PNDL 1 la nivel naţional 427 de proiecte la care le-a fost prelungit termenul. Noi suntem pe un PNDL 2 în care cred că la nivel naţional sunt aproximativ 2600 de proiecte nefinalizate. Suntem în rândul celor 2600 de UAT-uri care au contractat pe PNDL 2, nu sunt fonduri europene și care urmează să prelungească termenul de execuție cu un an, dar nu avem nevoie de un an. Deci, finanțarea va fi asigurată tot din bani guvernamentali pe PNDL 2”, mai spune edilul.

Firma plătește penalități de întârziere.

Marcel Romanscu spune că, pentru fiecare zi de întârziere, firma care lucrează pe șantierul Căii Eroilor plătește penalități. “Sunt foarte multe explicații. Unele sunt plauzibile, altele sunt mai puțin plauzibile, însă din iunie 2022 firma care execută lucrările plătește penalizări pe zile de întârziere. Și nu sunt sume mici, sunt evaluate la câteva sute de mii de lei pe care le reținem permanent din facturile de plată pe care le depune societatea care execute lucrările. Am mers pe această soluție să ne asigurăm, pe de-o parte, de o garanție și avem constituită garanția de 10% din valoarea lucrării. Pe de altă parte, pentru fiecare zi de întârziere, au conform legii prevăzută o anumită sumă pe care o achită în bugetul municipiului Târgu-Jiu”, a conchis primarul.

Articole asemănătoare:

Un comentariu

  1. Despre nemulțumirile cetățenilor din Tg. Jiu de ce nu vorbește nimic primarul ??? Se pare că s-au rezolvat toate problemele municipiului și suntem pe plus ! Va.i și amar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button